Hoppa över sidnavigationen

Bli bussförare

Tycker du om att ge service och har god människokännedom? Är du stresstålig och tycker om att sitta bakom ratten? Då kan bussföraryrket vara ett yrke för dig!

På den här sidan kan du läsa om hur du går tillväga för att bli bussförare.

 

Hur går du tillväga?

För att få köra buss i yrkesmässig trafik krävs det att du har ett giltigt körkort med behörighet D eller DE, du som inte innehar körkortet kan läsa mer om hur du tar det här. Du behöver också ett giltigt yrkeskompetensbevis (YKB) och det kan ske på två vis. Detta reder vi ut kortfattat på den här sidan.

 

Grundutbildning - Grundutbildningen omfatter 280 timmar lärarledd utbildning, den kan dock förkortas till 140 timmar beroende på förarens ålder (24 år för buss, 21 år med begränsning). Grundutbildningen ska omfatta 20 respektive 10 timmars körträning. Utbildningen avslutas med ett godkänt skriftligt prov, detta prov avläggs hos något av Trafikverkets förarprovskontor.

Hävdvunnen rätt - Det innbär att förare som har eller har haft körkortsbehörighet D1, D1E, D eller DE utfärdat första gången innan 10 september 2008 inte behöver gå någon grundutbildning och avlägga ett teoriprov. De ska istället genomgå en fortbildning.

Fortbildning - Omfattar 35 timmars teori och ges av tillståndsgiven utbildare. Dessa 35 timmar kan delas upp i fem block om minst 7 timmar vardera, dessa fem block (35 timmar) måste dock genomföras inom fem år från senast genomförd "trettiofemma" eller grundutbildning. Syftet med fortbildningen är att uppdatera de viktigaste kunskaperna för att utöva yrket. Tyngdpunkt ligger på trafiksäkerhet och minskad miljöpåverkan.

Du kan läsa mer om yrkeskompetensbeviset (YKB) här.

 

För mera information om hur du blir bussförare hos Hudik Taxi, kontakta oss på kontakt@hudiktaxi.se.