Hoppa över sidnavigationen

Loos Koboltgruva och brynsåg

söndag 11 aug

Upplev gruvan och hör berättelsen om alla umbäranden som gruvdrift innebar på 1700-talet. Vi lär känna Henric Kalmeter, den som förstod värdet i gruvan och fick brytningsrättigheterna till malmen. Vi får också lära känna Axel Fredrik Cronstedt och hur det gick till när han upptäckte nickel i malmen. Under dagen besöker vi även Sveriges enda fungerande brynsåg som drivs med vattenkraft.

Vår resa från Hudiksvall går västerut med paus för förmiddagskaffe och smörgås vid Skålsjön i Näsberg, därefter stiger vi ombord på bussen igen och fortsätter vår resa till Loos Koboltgruva där vår guide möter oss och tillsammans får vi uppleva en orörd 1700-tals gruvmiljö. Här bröts kobolt till färg för Sveriges och Europas porslinsfabriker, gruvorna gav också världen ett nytt grundämne när nickel upptäcktes år 1751.

Efter besöket i gruvan tar vi oss med bussen till "Gammeltomta", Loos hembygdsgård, vackert belägen i sluttningen mot Kyrksjön där vi intar dagens lunch (matallergier anges i bokningen). Mätta och belåtna åker vi till Sveriges enda fungerande brynsåg som drivs av vattenkraft, även här får vi uppleva hur allt fungerade.

Lite bussfika smakar bra innan vi för sista gången under denna resa stiger ombord på vår buss för vår hemresa som går genom den brandskadade Kårböleskogen åter mot Hudiksvall. Med oss har vi många fina minnen.

Reseinformation

Avresa 08.00 med möjlighet till påstigning efter vägen (anges vid bokning).
I priset ingår: bussresa, förmiddagskaffe med smörgås, lunch, eftermiddagskaffe och kaka, inträden och guidning vid Loos koboltgruva och brynsåg.

Våra resevillkor hittar du här.

 

Bokningsknapp -300x 131

 

KOMMANDE BUSSRESOR

Övriga resor
DIGGILOO Järvsö
lördag 20 jul

Övriga resor
BAO 2019 Leksand
onsdag 31 jul

Övriga resor
Loos Koboltgruva och brynsåg
söndag 11 aug

Övriga resor
Vilnius & Trakai 2019
onsdag 18 sep

Övriga resor
Sven Ingvars - Ingenting är som förut, allt är som vanligt
lördag 9 nov